sâmbătă, 30 aprilie 2011

Parcul National Carol al II-lea

Vedere din Parcul National.
Mori de vant in Parcul National.
Desi nu reiese din text despre ce parc este vorba, imaginile provin din Parcul "Principele Carol", ulterior Parcul de cultura si odihna I.V.Stalin, cea ce este astazi cunoscut sub numele de Parcul Herastrau.
Pe cea de-a doua ilustrata a fost sters, probabil din tipografie, numele parcului: Carol II. Asta presupune ca au fost imprimate in perioada interbelica si, probabil, folosite si dupa razboi.

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Adamclisi la Bucuresti


Elemente ale monumentului expuse in Parcul Carol din Bucuresti.
Aceste ilustrate fac parte dintr-o serie destul de mare.



Cea de-a doua ilustrata prezinta turnul de est al Bisericii Radu-Voda.

Pe spatele acestora sta scris "Feld-Postkarte". Stiu ca feld inseamna camp, iar in mod uzual Camp de lupta. Lucru ce m-a facut sa ma gandesc ca sunt carti postale ilustrate tiparite de nemti in timpul ocupatiei din Primul Razboi Mondial.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Monumentul Take Ionescu

În amintirea fruntaşului conservator Take Ionescu (1858-1922), într-o piaţetă special amenajată pe bulevardul cu acelaşi nume, în apropierea Pieţei Lascăr Catargiu (Piaţa Romană), a fost ridicat în 1931 un monument ce îl reprezenta pe acesta în picioare arătând cu mâna dreaptă către Transilvania. Opera sculptorului Ernest Dubois a fost aşezată pe un soclu cilindric înalt, împodobit cu altoreliefuri, prins pe o platformă între două nuduri mari răsturnate pe spate care simbolizau Nistrul şi Tisa. (Grigore Ionescu, Bucureşti, ghid istoric şi artistic, Editura pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, Bucureşti, 1938, p. 163.)



Acest monument, ca si multe altele, a fost desfiintat in timpul regimului comunist.

duminică, 10 aprilie 2011

Casarina guardilor comunali


Casarina guardilor comunali.

Cladirea era situata pe malul stang al Dambovitei dupa ce trecea de Piata Unirii.

Prietenul armyuser a dedicat un articol casarmii din Bonaparte.


duminică, 3 aprilie 2011