sâmbătă, 28 ianuarie 2012

marți, 24 ianuarie 2012

24 Ianuarie

Astazi se implinesc 153 de la Unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859 colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie Domn al Tarii Romanesti. Astfel se realiza Unirea celor doua tari romanesti sub conducerea unui singur domnitor.


Desi Marile Puteri se opuneau unirii, Napoleon al III-lea a explicat ca aceastea nu se puteau opune alegerii aceluiasi domn in ambele tari, fapt ce conducea la unirea de facto a celor doua principate.


In Bucuresti, in Piata Napoleon al III-lea, aflata la intersectia strazilor Londra, Haga si Paris gasim bustul lui Napoleon al III-lea, asezat pe un soclu pe care putem citi:
"NAPOLEON III
IMPARAT AL FRANTEI
1852 - 1870 
MARE PRIETEN AL ROMANILOR"



Statuia a fost "donata Municpiului Bucuresti de Fundatia Istorica Romana, presedinte doamna Ioana Cacip, si ridicata cu sprijinul Societatii Bouygues Romania".

Lui Al.I.Cuza i-a urmat la domnie Carol I.


duminică, 22 ianuarie 2012

Bucurestii pe cartele telefonice

De ceva timp am aflat ca pe langa reprezentarile in numismatica si in filatelie Vechiul Bucuresti a fost imortalizat si pe cartele telefonice.
Abia de curand am intrat in posesia unei astfel de cartele:



sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Casa Tineretului Lumii la cel de-al IV-lea Festival al Tineretului



Casa Tineretului Lumii la cel de-al IV-lea Festival al Tineretului. Armyuser a scris aici si aici.



sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Gheorghe Lazar




Carturar iluminist roman, pedagog, teolog si inginer roman, Gheorghe Lazar este fondatorul invatamantului in limba romana in Tara Romaneasca. A studiat la Viena dreptul si ingineria. A fost conducatorul Scolii de la Sf. Sava din Bucuresti intre 1818-1821. A contribuit la crearea terminologiei stiintifice si tehnice romanesti prin manualele pe care le-a intocmit precum “Aritmetica matematiceasca” sau “Trigonometria cea dreapta”, dar a si tradus numeroase lucrari in limba romana.  A sprijinit rascoala condusa de Tudor Vladimirescu.
Monumentul lui Gheorghe Lazar face parte din ansamblul de la Piata Universitatii care este astazi mutat in piata din Parcul Izvor pentru a face loc lucrarilor de construire a unei parcari.