vineri, 30 ianuarie 2015

5 ani de Idei... Urbane

Prietenul Andrei Popescu ne invită la aniversarea celor 5 ani de Idei Urbane.

Aniversarea Idei Urbane – 5 ani se va întinde pe durata unei săptămâni, fiind pregătite evenimente special dedicate acestei ocazii. Avem pregătite surprize şi în mediul online, dar şi pentru cei care vor să se întâlnească cu noi.

31 ianuarie – Idei Urbane şi invitaţii
Sâmbătă, 31 ianuarie, am pregătit o serie de evenimente pe parcusul unei zile întregi. Vă aşteptăm la Impact Hub Bucureşti, începând cu ora 12:00, cu proiecţie de film, conferinţe pe diverse teme, prezentări de carte, expoziţii de fotografie şi cărţi poştale. Avem invitaţi speciali, prieteni cu care am colaborat în decursul existenţei site-ului nostru.

UNDE: IMPACT HUB BUCUREŞTI, PIAŢA UNIRII str. Halelor nr. 5, etaj 2
CÂND: SÂMBĂTĂ, 31 IANUARIE, ÎNCEPÂND CU 12:00
Iată programul tuturor evenimentelor din 31 ianuarie:
12:00 DESCHIDERE OFICIALĂ

12:10 COLŢURI DE BUCUREŞTIVLAD TRANDAFIR – PROIECŢIE FILM
„Colţuri de Bucureşti” este un proiect video care îşi propune să cerceteze și să aducă împreună afectivităţile bucureştenilor pentru locurile care definesc peisajul urban. Simţul comun pare încredințat de convingerea că obligatorie, pentru evoluția interioară, pentru dobândirea unei relaţii favorabile cu mediul social, este cunoaşterea unor locuri desemnate generic prin obiective turistice – cunoaștere nedublată, mai niciodată, de un real stimul interior.

13:30 ASOCIAŢIA PENTRU EDUCAŢIE ŞI DEZVOLTARE URBANĂ – LUCIAN VASILE – RĂZBOIUL ŞI ARHITECTURĂ LA PLOIEŞTI (1939-1944)
Bombardamentele din 1944 au reprezentat sfârșitul unei perioade de dezvoltare a orașului Ploiești. Grav afectată, localitatea nu avea să mai revină niciodată la normalitatea interbelică. Care erau planurile de sistematizare ale autorităților? Care erau așteptările și reacțiile ploieștenilor? Care a fost relația dintre război și arhitectura/urbanismul ploieștean?

14:30 ASOCIAŢIA ISTORIA ARTEI – OANA MARINACHE – DIN ACTIVITATEA ASOCIAŢIEI ISTORIA ARTEI
Înființată în 2011, Asociația Istoria Artei a organizat diferite programe de istoria artei și arhitecturii pentru copii și familii. Ulterior a inițiat tururi ghidate, conferințe și diferite proiecte editoriale în vederea promovării istoriei orașului și a diferitelor personalități ale arhitecturii românești.

15:30 BUCUREŞTIUL MEU DRAG – ANDREI BÎRSAN – BUCUREŞTI 600
Prin anii ‘70 desenam la scoala Bucurestiul anului 2000, ce de navete spatiale si masini zburatoare erau (nu ne-ar strica nici acum cu traficul actual) acum cred ca mai bine ma gandeam la mai multe spatii verzi si mai multi bicicisti … Haideti ca impreuna sa ne imaginam Orasul anului 2049 (peste 44 ani), la 600 de ani de la prima atestare documentara, un oras mai bun si mai prietenos cu locuitorii lui.

16:30 ANALIZA ISTORICO-ARHITECTURALĂ – ADRIAN CRĂCIUNESCU – UN PACT PENTRU PATRIMONIU
După educaţie, apărare sau transporturi e vremea şi a unui pact pentru patrimoniu. Pentru asta este însă absolută nevoie de a avea clarificate nişte principii. Împreună cu colegii din ICOMOS România, le-am numit “Tezele patrimoniului”. Acestea trebuie discutate public şi asumate printr-un pact, ca principii fundamentale ale mult aşteptatului Cod al Patrimoniului.
17:30 PUNCTE DE FUGĂLAURA ROTARU – CULOARE ŞI TEXTURĂ LA FAŢADELE DE ÎNCEPUT DE SECOL XX
Pe măsură ce tehnicile de construcţie se modernizează şi materiale de construcţie noi sunt puse în circulaţie, tipuri de finisaje de faţade până de curând uzuale încep să fie tot mai rar folosite. Treptat, noi sisteme de finisaje ce reclamă un timp de execuţie mai scurt şi o mâna de lucru mai puţin specializată le iau locul. Înainte că acestea să dispară complet, să aruncăm o privire asupra varietăţii în care acestea erau de găsit la început de secol XX şi până în trecutul recent. 

18:30 IDEI URBANE – ANDREI POPESCU – BUCUREŞTIUL MEU VIRTUAL
Voi încerca să vă arăt într-o scurtă prezentare modul în care văd eu Bucureştiul. Propunerile mele virtuale din categoria Cum mi-am închipuit vor fi cele date ca exemplu, pentru fiecare idee având o anumită abordare, o anumită caracteristică pe care am vrut să o accentuez şi să o pun în discuţie.

Expoziţii pe parcursul întregii zile

IDEI URBANE – RADU IACOBEXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE – Cele mai interesante imagini ale lui Radu au fost selectate pentru această expoziţie. Veţi avea ocazia să discutaţi cu fotograful nostru, iar unele imagini vor fi oferite ca premiu la concursurile din această săptămână.
IDEI URBANEEXPOZIŢIE A UNOR PROPUNERI VIRTUALE – Am selecat câteva dintre propunerile mele pentru Bucureşti, idei pe care le vom putea discuta deschis la întâlnire.

ORAŞUL LUI BUCUR – CEZAR PETRE BUIUMACI

EXPOZIŢIE CARTE POŞTALĂ “Expoziţia generală română de la 1906″ – Anul jubiliar 1906 a avut o însemnătate aparte în istoria românilor: se împlineau, 40 ani de domnie a lui Carol I şi 25 ani de la proclamarea Regatului României dar şi 1800 ani de la cucerirea Daciei de către împăratul Traian. Pentru a marca un astfel de eveniment s-a luat hotărârea organizării unei expoziţii naţionale în Bucureşti.
Prezentarea volumului ORAŞUL DIN ORAŞ – În sectorul 3 se găsesc cele mai multe monumente, atât de arhitectură cât şi de for public, fiind pe de-o parte despre inima, despre centrul de formare al oraşului, în care astăzi avem atât Curtea Veche sau Hanul lui Manuc dar şi instituţiile României moderne, cum sunt Banca Naţională, Bursa, Palatul Poştelor şi toate celelalte bănci, centrul istoric fiind totodată şi centrul financiar, iar pe de altă parte cartiere noi construite în jurul unui mare centru industrial aşa cum este platforma Malaxa-Policolor.

BUCUREŞTIUL MEU DRAG – EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE
UNDE: IMPACT HUB BUCUREŞTI, PIAŢA UNIRII str. Halelor nr. 5, etaj 2
CÂND: SÂMBĂTĂ, 31 IANUARIE, ÎNCEPÂND CU 12:00


 



luni, 19 ianuarie 2015

Orașul din oraș - o carte despre sectorul 3


Ce știm și ce nu știm despre străzile care ne înconjoară? Despre casele și monumentele care au devenit nelipsite din peisajul pe care îl întâlnim zi de zi în drumurile noastre prin bătrânul București? Volumul „Orașul din oraș” ne va răspunde prin imagini și ne va îndruma pașii într-o călătorie pe care nu ne gândeam să o realizăm... răsfoind o carte!

Orașul din oraș este o carte despre sectorul 3 al Bucureștiului. Este o carte care nu are capitole pentru că reprezintă defapt un traseu! Fiecare vede ceva când merge pe stradă. Eu asta văd când merg pe stradă și asta văzut în sectorul 3. Am ales sectorul 3 pentru că aici se găsesc cele mai multe monumente atât de arhitectură cât și de for public, și pentru că este vorba pe de o parte despre inima, despre centrul de formare al orașului în care astăzi avem atât Curtea Veche sau Hanul lui Manuc, dar și instituțiile României moderne, așa cum este Banca Națională, Bursa, Palatul Poștelor și toate celelalte bănci, Centrul istoric fiind totodată și Centrul financiar al orașului; pe de altă parte cartiere noi construite pe lângă un mare centru industrial, așa cum este platforma Malaxa - Policolor.

Sectorul 3 a fost parțial demolat ca urmare a încercării de punere în practică a proiectului marelui centru civic, care avea ca punct de plecare Casa Poporului. Dar veți vedea cum s-a început în anii ’50 schimbarea la față a Bucureștilor și ce spunea hotărârea Partidului Comunist Român despre cum urma să arate orașul.


Este vorba despre o carte care se bazează foarte mult pe imagine, care are o copertă excepțională, pentru care trebuie să-i mulțumesc domnului Andrei Popescu de la „Idei urbane”. 99% din imaginile care sunt între coperțile acestei cărți sunt imagini din colecția personală, dar și imagini actuale pe are le-am făcut în traseul meu pe stradă.

Nu este prima monografie, au mai existat monografii. De fapt este mai mult un ghid. Regăsim și în sectorul 1 și în sectorul 6 monografii tematice pe zonele respective, pentru că fiecare dintre sectoarele Bucureștilor are o populație mai mare decât orice oraș din România. Se poate compara un sector cu 300 - 500 mii de locuitori cu un oraș mare precum Constanța, Timişoara sau Iași. Am ales elementele reprezentative așa cum am amintit: din centru de la Banca Națională sau actualul sediu al Muzeului Național de Istorie a României, fosta Bibliotecă Națională, actuala Bibliotecă Națională, cam tot ce s-a modificat, cam tot ce găsim astăzi referindu-ne la monumente de arhitectură, sau la biserici, sau la monumente de for public.” Cezar Petre Buiumaci


Lansarea volumului „Orașul din oraș”, autor Cezar Petre Buiumaci, apărut la editura Muzeului Municipiului București are loc la Grand Hotel Continental, joi 29 ianuarie, ora 19:00.

Prezintă istoricii Adrian Majuru și Emanuel Bădescu.


 
 

marți, 13 ianuarie 2015

luni, 5 ianuarie 2015