joi, 16 iulie 2009

Orasul care a fost

Palatul Florescu.

Inalta Curte de Conturi.

Institutul botanic.

Soseaua

Crematoriul soc. Cenusa

Soseaua Kiseleff


Scoala Militara

Creditul Funciar Rural

Institutul Meteorologic

Strada Lipscani.

Radio

Primaria

Vechiul Arc de Triumf

Prefectura Politiei si vedere generala


Asociatia Reich-ului german :) Probabil pe Calea Mosilor

Arsenalul

Spitalul Brancovenesc

Muzeul A. Simu

Hipodromul de la Baneasa proprietatea Jochey Clubului

Hipodromul

Restaurantul Chateaubriand

Ministerul de Interne

Palatul Functionarilor Publici


Grand Hotel
Aceasta ilustrata a fost donata de domnul Sorin Robu

Teatrul Liric

inisterul Afacerilor Straine ( Palatul Sturza ) - Construit intre 1896 - 1900 dupa planurile arh. J.Reinicke palatul Grigore M.Sturza, care, dupa disparitia printului Gr.Sturza, a adapostit pentru o perioada Ministerul de Externe. Cladirea nu mai exista, pe locul ei se afla astazi cladirea Guvernului - Palatul Victoria - cunoscut si sub numele de "Consiliul de Ministrii" din Piata Victoriei.


Ministerul Afacerilor Straine


Ministerul de Externe
Aceasta ilustrata a fost donata de domnul Sorin Robu


18 comentarii:

  1. Ce s-a intamplat cu Palatul Functionarilor Publici din Piata Victoriei? Cand a cazut?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate imi dau seama a fost bombardat ...

    RăspundețiȘtergere
  3. alexandru mircea17 iulie 2009 la 17:53

    Nu am auzit pana acum de Teatrul Liric si nici nu recunosc cladirea. Ai cumva mai multa informatie? Mersi anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest teatru se afla undeva intre strada Brezoianu si parcul Cismigiu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sant foarte vechi...Frumos,mai ai ?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Vlahul: Asa ma gandeam si eu insa nu sunt foarte sigur. Totusi, zona a stat libera pana in anii 80? Mi se pare o perioada prea mare pentru o zona atat de importanta.

    @Alexandru Mircea: Teatrul Liric se afla in actuala Piata Walter Maracineanu. Vederea e din Parcul Cismigiu.

    Uite localizarea: http://www.wikimapia.org/#lat=44.4371583&lon=26.0932106&z=18&l=0&m=b

    RăspundețiȘtergere
  7. @dyanna Albumul are 12 capitole, le poti vizualiza daca intrii pe "arhiva" sau in josul paginii la "postari mai vechi".

    RăspundețiȘtergere
  8. Superba arhiva cu fotografiile de epoca...

    RăspundețiȘtergere
  9. salut! felicitari in primul rand arata foarte bine si scuzele mele(sta acolo la semnatura pe transylvanian de un amar de vreme si nu am avut impulsul sa dau un click pana acum)
    as avea un sfat daca imi permiti; ar fi interesant de realizat o paralela intre fotografia cladirilor de atunci si cum arata ele in zilele noastre (pt cele care inca mai exista!!)
    si o intrebare; ai la ulimele postari o foto a "arsenalului"
    ce era aceasta cladire?
    te intreb pt ca in targoviste mai exista si acum mai multe cladiri din fostul "arsenalul"-prima fonderie de tunuri din romania infiintata de carol I in 1872 actualmente "muribunda" uzina de utilaj petrolier targoviste.
    multumesc anticipat!
    cu respect,
    lucian(luchesse5508)

    RăspundețiȘtergere
  10. @luchesse, dupa cum ne spune proverbul "mai bine mai tarziu decat niciodata :) In Cladirea Arsenalului probabil ca se producea, repara sau depozita armament. Din cate inteleg aceasta se afla unde intre strazile Izvor, 13 Septembrie si Dambovita. In ceea ce priveste un proiect Then&Now ( Atunci si acum ) exista deja pe net site-uri/bloguri care fac acest lucru. Eu doar postez imagini cu colectia personala de carti postale cu Bucurestii.

    RăspundețiȘtergere
  11. salut.Ma fascineaza fiecare vizita aici la tine(colectionez si eu dar alte locuri).Stie cineva cu aproximatie macar numarul de ilustrate/vederi ale bucurestiului inainte de comunism? TE FELICIT E SUPERBA COLECTIA PE CARE AI REUSIT S-O ADUNI

    RăspundețiȘtergere
  12. @winton nu exista asa ceva, fiind diferite edituri care au scos carti postale, unele in tara si altele peste hotare, in Franta si Germania in special. Nici macar tirajele nu se stiu la anumite serii de ilustrate. Daca ar exista cataloage ca la monede ar fi fost o treaba, dar acelea sunt emise de stat, ilustratele nu. Multumesc de aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  13. Teatrul liric se afla dupa cum stiti in Piata Walter Maracineanu,pe actualul amplasament al "Blocului Rosu",a fost bombardat de nemti in cel de al II-lea razboi mondial.Impreuna cu cladirea vecina forma o piata circulara,marcand frumos intrarea in Cismigiu dinspre Palatul Regal.Nu prea sunt informatii pe net,dar in Arhive sau in Anticariate sigur gasiti.Daca stau bine si-mi aduc aminte,aici functiona Opera,dupa razboi comunistii construind actuala Opera in capatul b-dului Elisabeta,probabil pentru a mai sterge din memoria bucurestenilor elementele monarhice(in locul teatrului liric au trantit un bloc),in aceeasi situatie lasand si Vechiul Teatru National de pe Calea Victoriei.

    RăspundețiȘtergere
  14. extras din http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=395

    "În primul rând pot sa confirm prin existenta mea, în perioada Lui de domnie, ca era o prezenta fizica ce fascina toata lumea - o prestanta într-adevar regeasca, mai cu seama când îl vedeam calare pe un cal roib, în uniforma de cavalerist, cu dolman si uniforma cavalereasca de rigoare, (greu de explicat, dar îl am în fotografii), deschizând defilarea înaintea armatei sau prezidând defilarea poporului, a noastra, a copiilor care eram scolari pe acea vreme, îmbracati în uniforme de STRAJERI sau CERCETASI, sau când îl întâlneam în loja Regala a Teatrului National ce a fost pe Calea Victoriei, vis-a-vis de Hotel Continental, si în rând cu Palatul telefoanelor, sau la Teatrul Liric - Opera Româna - în acele timpuri în Piata Valter Maracineanu (lânga Cismigiu) din pacate ambele distruse în bombardamente în perioada 1941-1944, constructii în stil baroc, miniaturi ale Operei din Paris, construita de celebrul arhitect Charles Garnier sau la Ateneul Român, toate aceste constructii, plus altele de mare valoare istorica, dar care au fost demolate voit... faceau faima Bucurestiului - denumit Le petit Paris - în toata lumea europeana."

    RăspundețiȘtergere
  15. Folosesti cu nerusinare imagini ale cartilor postale individualizate, care nu apartin colectiei tale ! Nu crezi ca-i magarie, atitudinea asta a ta ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Mai anonimule, nominalizeaza orice ilustrata de aici care nu-mi apartine si daca nu fac dovada ca o detin sterg blogul cu totul. Altfel, te invit sa nu mai intri p'aci ca iti sterg postarile...

    RăspundețiȘtergere
  17. In 1929, Opera isi avea sediul in Teatrul Liric de pe strada Brezoianu, la intrarea in Cismigiu vis a vis de Ministerul fortelor Armate din piata Walter Maracineanu.

    Din amintirile bunicului meu

    RăspundețiȘtergere