miercuri, 24 februarie 2021

Memoria Bisericii Enei

 

 

Pe locul unei biserici din lemn ridicată la începutul secolului al XVII-lea de Iana Sârmagoiaca, în amintirea soţului ei, Mihai precupeţul din Târgşor, ucis aici din porunca domnitorului Radu Mihnea, a fost zidita o noua biserica între 1720-1724 de catre marele logofat jupan Pana Negoescu. Biserica a fost reparată de mai multe ori, iar între 1868-1870 a fost repictată de catre G.Tattarescu. O intervenţie majoră s-a făcut după cutremurul din 1940, când turlele au fost consolidate biserica avea abiside laterale mici şi cea a altarului mult prelungită, acoperită cu o boltă cilindrică care se termina cu o semicupolă. Ambele turle, care pastrau forma din perioada brâncoveneasca, erau octogonale şi de dimensiuni apropiate. Cele două registre ale faţadelor erau despărţite de un brâu simplu. Ferestrele aveau ancadramentele sculptate în piatra cu baghete întretaiăte, asemanatoare celor de la biserica Creţulescu, iar uşa de la intrare avea avea un ancadrament din piatră cu motive florale. În urma cutremurului din 1977 blocul Dunarea, din imediata vecinatate a bisericii s-a prăbuşit parţial, iar în timpul acţiunii de demolare a acestuia, turla bisericii şi zidul sudic al acesteia au fost lovite „accidental”, creând cadrul pentru a se lua decizia de demolare a acesteia. În realitate poziţia înaintată a bisericii îl deranja pe Nicolae Ceauşescu. La 1 mai 1977 biserica nu mai exista. Biserica Enei a fost prima biserică demolată după cutremurul din 1977, urmând calvarul lăcaşurilor de cult bucureştene în care multe biserici au fost demolate sau translate pentru realizarea proiectului noului Centru Civic.

 

 

Pe locul Bisericii Enei a fost construit noul bloc Dunărea, iar după Revoluția din Decembrie 1989 au fost amplasate pe fațada acestuia două elemente care aduc aminte de vechiul lăcaș de cult: o placă cu inscripția Pe acest loc s-a aflat Biserica Ienii, demolată de regimul comunist din România. Ctitorită în anii 1611 de jupâneasă Iana, Biserica a fost reconstruită în stil brâncovenesc în 1724. Desi a rezistat cutremurului din 4 martie 1977, a fost demolată doua luni mai târziu. Biserica Ienii (Enei) rămâne vie în amintirea bucureștenilor. 14 mai 2017.

 

 


 

Cel de-al doilea element care aduce aminte de biserica este un banner amplasat la intrarea în blocul Dunărea, pe care se găsesc trei imaginii ale bisericii, în centru biserica panala cutremur, iar în laterale aspecte din timpul demolării.

 

Noul bloc Dunărea
 

Sursa: Cezar Petre Buiumaci, Ieri şi azi în Bucureşti/ Then and now in Bucharest, Editura Muzeului Municipiului Bucureşti, Bucureşti, 2016.

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu