vineri, 20 februarie 2009

Scoala bucuresteana

Scoala de arte si meserii.


"Institutul model" de fete.

Liceul Lazar

Facultatea de Medicina

Facultatea de medicina

Scoala Centrala de Fete - 1890, Arh.I.Mincu.

Universitatea - Palatul Universitatii, care trebuia sa fie Palatul Academiei, a fost construit intre 1857 - 1869, avandu-l ca arhitect pe Alex Orascu. Universitatea a fost infiintata prin Decretul din 7 iulie 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza. La 14 decembrie 1869 se inaugureaza oficial Universitatea din Bucuresti, in prezenta lui principelui Carol I si a pincipesei Elisabeta. Cand a fost inaugurata, in aceasta cladire fiintau patru facultati, scoala de arte frumoase, Muzeul Monumentelor Istorice, Pinacoteca si Senatul.

Universitatea - In 1873 se demoleaza Biserica Sf. Sava si constructiile ce apartineau Colegiului, in locul acestora va fi amenajata Gradina Universitatii, iar la 8 noiembrie 1874 are loc ceremonia dezvelirii statuii lui Mihai Viteazu in prezenta familiei domnitoare, amplasata in fata Universitatii, pe locul in care se aflase altarul Bisericii Sf. Sava. Sculptorul statuii a fost Carrier Belleuse.

Scoala Secundara gr. II - lea Internat

Facultatea de Stiinte

7 comentarii:

Radu Oltean spunea...

Refacerea Universitatii nu a fost chiar identica. Inainte de razboi se mansardase doar jumatatea din dreapta a corpului vechi. La refacere s-a mansardat toata cladirea dar nu s-au mai refacut nici o sculptura. Cele de pe fronton si vulturii fusesera facute de Karl Storck printre cei mai buni sculptori ai epocii, ce avea atelier de scultura, mulaje, ipsos si teracota. Multe sculpturi decorative de pe casele construite in anii 1850-1880 sunt ale lui sau ale atelierului lui.
Fragmente din acele statui in fronton facute din teracota se pastreaza la Muz. Storck.

Vlahul spunea...

Ce vroiam eu sa spun se poate exemplifica la fata locului. Poate treci prin fata Universitatii si te lamuresti la ce m-am referit.

Vlahul spunea...

Uite Radu la ce ma refeream http://img27.imageshack.us/img27/3618/univ.jpg

Radu Oltean spunea...

Tot nu inteleg la ce te referi. Ma uit la poza si...? Ce sa vad...

Vlahul spunea...

A fost reconstruit corpul central al Universitatii, au pastrat arhitectura initiala pana la nivelul 2, apoi au continuat sa mansardeze. Iar pe cele 3 colturi ale frontonului se afla postamentele celor 3 vulturi, asta era ideea.

Radu Oltean spunea...

Ha, ha... Si eu ce am zis la prima postare dupa primul tau mesaj?

Vlahul spunea...

Ca nu s-a mai refacut sculptura. Eu atrageam atentia ca au fost refacute postamentele pt vulturi ... De fapt mai toate cladirile care au avut asa o fatada principala avusesera vulturi - am vazut la Antipa treaba asta.