marți, 24 ianuarie 2012

24 Ianuarie

Astazi se implinesc 153 de la Unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859 colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie Domn al Tarii Romanesti. Astfel se realiza Unirea celor doua tari romanesti sub conducerea unui singur domnitor.


Desi Marile Puteri se opuneau unirii, Napoleon al III-lea a explicat ca aceastea nu se puteau opune alegerii aceluiasi domn in ambele tari, fapt ce conducea la unirea de facto a celor doua principate.


In Bucuresti, in Piata Napoleon al III-lea, aflata la intersectia strazilor Londra, Haga si Paris gasim bustul lui Napoleon al III-lea, asezat pe un soclu pe care putem citi:
"NAPOLEON III
IMPARAT AL FRANTEI
1852 - 1870 
MARE PRIETEN AL ROMANILOR"



Statuia a fost "donata Municpiului Bucuresti de Fundatia Istorica Romana, presedinte doamna Ioana Cacip, si ridicata cu sprijinul Societatii Bouygues Romania".

Lui Al.I.Cuza i-a urmat la domnie Carol I.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Trebuie mentionat ca Mica Unire a fost posibila datorita muncii depuse de bonjuristi, pasoptisti si altii, iar unirea a fost conditionata pe durata domniei lui Cuza, urmand ca cele doua principate sa redevina o moneda de schimb a marilor puteri. La genul... "vreti sa va lasam in pace in Asia, ne lasati Muntenia.... vreti ceva in Africa sau Ameriaca, vrem Moldova". Cuza a cedat Tronul printului Carol I, singurul care putea face o unire definitiva si care putea da si intependenta tarii prin relatiile de rudenie cu monarhiile europene.

Vlahul spunea...

Da, sunt multe de spus aici. Iar Carol a fost optiunea a doua, asa ca varianta cu singurul pica...