vineri, 22 mai 2020

Biserica Mihai Vodă

Ctitoria lui Mihai Viteazul de la sfârșitul veacului al XVI-lea, pe vremea pe când domnitorul era ban al Olteniei, a fost amplasată pe culmea dealului ce va prelua ulterior toponimia, numindu-se Dealul Mihai Vodă, pe locul unei mici biserici din secolul anterior, cel mai probabil din lemn. 
După Unirea Principatelor, arhivele statului au fost unificate și puse sub conducerea Ministerului Instrucțiunii și al Cultelor si primesc o locație nouă, Mănăstirea Mihai Vodă, devenită proprietatea statului după secularizarea averilor mănăstirești. 
Mutarea a fost considerată mereu ca fiind o soluţie provizorie şi au fost căutate în permanenţă edificarea unei clădiri proprii activităţii acestora. Astfel că încă din anii 1885-1886 s-a încercat sistematizarea zonei şi a complexului mănăstiresc.
Mănăstirea Mihai Vodă a fost victima demolărilor în anul 1986 în cadrul amplului proiect de sistematizare a zonei pentru construirea Casei Poporului, aflându-se într-o zona în care „deranja” cu prezența. Însă au fost salvate biserica și turnul clopotniță, prin translarea pe o distanță de 289 m și coborâtă pe verticală cu 6,2 m





Niciun comentariu: