duminică, 10 mai 2020

Monumentul Eroilor Patriei




Monumentul Eroilor Patriei, care se găsește în fața clădirii Academiei Militare, a fost inaugurat la data de 17 august 1957, prima delegație străină care va depune o coroană de flori la Monumentul Eroilor Patriei va fi cea vietnameză, condusă de președintele Vietnamului, Ho Și Min, chiar în ziua inaugurării, pentru ca, la 4 septembrie, să depună o coroană de flori și delegația mongolă, condusă de presedintente Tedembal.
La data inaugurării, pe soclu se găsea varianta din ipsos a monumentului, la scara 11, variantă definitivă fiind turnată în bronz un an mai târziu, la Combinatul Fondului Plastic din București.
Monumentul este realizat de un colectiv de artiști de la Studioul de Arte Plastice al Armatei, coordonat de colonelul Marius Butunoiu, din care au făcut parte sculptorii Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu și Theodor N. Ionescu.
Soclul înalt de 6 metri, din beton armat, placat cu marmură de Moneasa, susține o compoziție din bronz, inaltă de 9 metri, care infătisează trei soldați români un infanterist, un aviator și un marinar. Infanteristul se află în mijlocul grupului, fiind insă deasupra celorlalți, ține în mană dreaptă ridicată deasupra capului, o ramură de stejar, simbolizând astfel victoria.  
Pe fațada principală a soclului se găsește inscripția SLAVĂ OSTAȘILOR ROMÂNI  MOȘTENITORI AI TRADIȚIILOR  EROICE STRĂBUNE  LUPTĂTORI NEÎNFRICAȚI  ÎMPOTRIVA FASCISMULUI  PENTRU LIBERTATEA ȘI  INDEPENDENȚA PATRIEI
În lateralele statuii sunt două altoreliefuri mari din piatră albă care redau scene de luptă eroică esențiale din evoluția istoria a României, într-o compoziție care îmbină toate perioadele, de la cucerirea Daciei de către Traian și până la cel de-al Doilea Război Mondial

Un comentariu:

Mircea Ordean spunea...

E interesant că aceiași ostași români luptasera trei ani alături de fasciști.
Corectați-mă dacă greșesc.