sâmbătă, 19 mai 2012

Monumentul Generalului Florescu


Monumentul Generalului Florescu
 
Generalul Ion Emanuel Florescu (n. 1819, Râmnicu Vâlcea– m. 1893, Paris) a fost prim-ministru al României de două ori (1876 și 1891).
Lui Emanoil Florescu i-a fost dedicat un monument în Gradina Episcopiei (numele purtat în trecut de Gradina Ateneului Român) ridicat în 1895, și amplasat în undeva pe latura stângă a aleii principale.
Monumentul, unul dintre primele monumente bucureștene dedicate unui militar, este o primă reprezentare a bărbăției militare, poate un model pentru cele ulterioare. Pe un soclu din trepte este amplasată o țeavă de tun în poziție verticală care se termină în partea superioară cu un vultur cu aripile deschise. Pe partea superioară a tunului este montat un medalion cu chipul personajului, având în spate un drapel care înconjoară tunul. La baza monumentului sunt amplasate sub forma de trunchi de pirmaida ghiulele de tun.  
Ulterior, în anul 1915, a fost mutat lânga intrarea parcului. În anul 1926 monumentul a fost demontat și depozitat la Muzeul Național Militar. În prezent monumentul poate fi admirat în curtea Muzeului Militar, în gradina din spatele pavilionului central.




4 comentarii:

teo17 spunea...

A fost amplasat în 1895 în Grădina Episcopiei (a Ateneului Român). Iniţial monumentul se afla pe latura stângă a aleii principale, iar în 1915 a fost mutat lângă intrarea parcului În anul 1926 a fost demolat şi depozitat la Muzeul Militar Naţional.

Vlahul spunea...

Intradevar...

M. Ghinoiu spunea...

Acum se afla in curtea Muzeului Militar National, Sectiunea ARTILERIE

Vlahul spunea...

Asa este, multumesc.