sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Calea Mosilor


Calea Mosilor.


Calea Mosilor.


Intersectia Mosilor - Colentina cu Stefan cel Mare - Mihai Bravu - cunoscuta sub numele Intersectia Bucur Obor.



Magazinul si ansamblul Bucur Obor.


15 comentarii:

ADRIAN spunea...

Excelenta prima imagine, nu o mai vazusem. Ilustreaza perfect procesul de aliniere si largire a strazilor prin ce se vede in fundal. Ce data are, scrie ceva pe verso? E evident in sfarsitul anilor '30 dar ar fi interesant de stiut de cand. Si daca reprezinta cumva intersectia cu Bd. Carol ...
Nici a doua nu stiu din ce segment face parte, probabil cel intre Bd. Carol si Mihai Eminescu ?

Vlahul spunea...

Intradevar, nici eu nu stiam imaginea asta, a fost o surpriza placuta. Este circulata in 1933. De unde sunt facute fotografiile nu stiu inca.

Vlahul spunea...

Prima imagine este intradevar la intersectia Mosilor - Carol (ma degraba strada Latina se vede in imagine). Cupola cladirii din dreapta nu a supraveituit..
La a doua imagine trebuie sa ne orientam dupa acea turla de biserica.

Vlahul spunea...

La cea de-a doua imagine ma gandesc ca biserica din dreapta este Biserica Olari.

ADRIAN spunea...

Cred ca e corect. Nu stiu alta biserica sa se afle in aceasta pozitie pe traseul Caii Mosilor. Asta inseamna ca poza a fost facuta cumva de pe terasa cladirii din dreapta din prima poza. Care ma surprinde ca in '33 era deja circulata. Asta inseamna ca imobilul ala modernist este chiar din primul val al curentului caci daca poza e circulata in '33 inseamna ca blocul sigur trebuie sa fi fost deja gata la finele lui'32

Vlahul spunea...

Daca cea de-a doua imagine este imortalizata de pe cladirea din dreapta a primei imagini este posibil ca aceasta cladire sa fie cu mult mai inainte construita. Asta pentru ca, desi este necirculata, cartea postala din a doua imagine este nedivizata, ceea ce inseamna ca este de la inceputul secolului al XX-lea: http://cartofilie.ro/istoricul-cartilor-postale/cartofilia-romaneasca/ .
Doar daca este facuta de pe acea cladire.

Anonim spunea...

In imaginea a doua nu cred ca e biserica Olari. Eu am crescut in blocul care avea in fata biserica Olari si biserica era pe marginea Caii Mosilor inainte de a fi mutata mai in spate.Eu din bloc traversam stada si intram in biserica. Biserica care se vede seamana cu alta biserica de culoare gri-metalic pe care o vedeam la balcon dar care nu stiu cum se numeste.

Stelucia

Vlahul spunea...

Foarte posibil, insa trebuie luat in considerare ca foarte multe biserici si-au schimbat infatisarea. Oricum, ar fi interesant sa ne specificati perspectiva catre aceasta biserica, adica din ce unghi o vedeati.

Anonim spunea...

In cer scuze ca revin atat de tarziu cu comentariul despre biserica Olari si fotografia a doua. Am gasit pe situl bisericii Olari o fotografie facuta inainte de mutarea bisericii pe actualul amplasament:
http://www.bisericaolari.ro/istoric.htm
Imaginea este cea pe care o vedeam de la unul din balcoanele blocului, cel care da spre rasarit. In plus se vede clar ca biserica are doua turnuri cu acoperis de sindrila ori cea din poza a doua are un singur turn cu acoperis metalic.
Asa cum am spus, intrarea bisericii era langa trotuarul Caii Mosilor. In spate se vede casa parohiala si strada foarte ingusta (un camion TIR nu putea trece) care au fost demolate sa faca loc noului amplasament.
Biserica din fotografie pare a semana cu alta pe care o vedeam in balconul cu vedere spre sud spre stanga dar nu la vest (Olari aparea de la acel balcon pe dreapta). Nu sunt sigura insa, trebuie sa merg din nou acasa ca sa vad cum se vede de la balcon. Mai e ceva, bucata Mosilor de la Olari la Eminescu nu era dreapta ci as zice sinuasa, mai ales de la strada Cercului la Popa Petre) or in fotografia 2 e perfect dreapta. Ceausescu a daramat tot ce s-a putut darama ca s-o faca aceasta bucata de Mosilor perfect dreapta.
Aveam 25 de ani cand au inceput demolarile deci imi amintesc perfect bucata de Mosilor unde am crescut.
Personal cred ca in fotografia 2 apare o parte din Mosilor de la Eminescu spre Obor.

Stelucia

Anonim spunea...

Facand cautare cu imagini vechi , am dat de acest site unde apare portiunea sinuasa a strazii Mosilor de la Biserica Olari spre Popa Petre:
http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/07/hoinar-pe-vechea-cale-a-mosilor/
imaginea cea care desupra textul: "Privind în sens opus, avem în imagine o mică curbură a străzii, unde putem observa 2 imobile înalte care au scăpat nedemolate"

Stelucia

Vlahul spunea...

Stiu site-ul bucurestiivechisinoi.ro, suntem mebrii ai proiectului, il cunoastem si pe autorul articolului.
Ceea ce pare insa interesant este ca pe de-o parte am impresia ca este vorba despre segmentul de la Carol catre Unirii. Pe de alta parte tot aici este mentionata mutarea bisericii Olari.
In alta ordine de idei, ce alta biserica poate fi aceasta? Biserica Sf.Ion Mosi din capatul soselei catre Stefan cel Mare, amplasata intre Stefan cel Mare si Fainari?

Anonim spunea...

Poate n-am fost clara, ceea ce am am vrut sa demonstrez ca in fotografia a doua biserica nu este Olari.
Vreau sa va uitati din nou pe linkul: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/07/hoinar-pe-vechea-cale-a-mosilor/
La prima imagine care arata intrarea in Calea Mosilor venind dinspre Obor apare o cladire care seamana mult cu cladirea din fata bisericii din imaginea despre care discutam. Singura problema e ca in spatele ei biserica nu mai apare. Sau poate nu era vizibila din acel unghi. Dvs ce credeti?

Sf Ioan Mosi e o posibilitate, turnurile ei seamana destul cu cele din fotografie

Stelucia

Vlahul spunea...

Probabil ca atunci cand vom avea o perspectiva catre biserica sf ion Mosi ne-ar edifica.

Branxu spunea...

Poza este făcută din Târgul moșilor cu vedere în lungul caii Moșilor spre centru.
In stânga, biserica Sf Ion Moși se vede cu altarul în prim plan, dacă va uitați cu atenție în laturile turlei, dar mai departe sunt ornamentele decorațiunilor neogotice ale colturilor fațadei vestice.
Probabil fotografia este făcuta din unul dintre turnurile porții de acces.

Nicolae spunea...

Este cu siguranţă biserica Sf. Ion Moşi, v-o certific ca martor "de epocă" (am apucat şi îmi amintesc bine aspectul zonei în anii 70, înainte de demolîri-modernizări...)