sâmbătă, 2 iunie 2012

Biserica Sfânta Vineri

            Deşi iniţial propusă la rândul său pentru translare, Biserica Sfânta Vineri – Hereasca a avut o soartă dramatică. Această biserică a avut primul schit construit la finele secolului al XIII lea, tradiţia spunând că în acest schit domnitorul Mircea cel Bătrân a adus temporar moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfintei Filofteea de la Argeş. Pe acelaşi loc va fi construită o biserică de către Nicolae vel Aga, de care se va ocupa din 1749 Elena Domna cu fratele său Udrişte Năsturel Herescu, de la care va fi preluată de către enoriaşi denumirea de Sfânta Vineri – Hereasca. La această biserică Anton Pann a înfiinţat o şcoală de cantori bisericeşti. Grav afectată de cutremurul din 1977, biserica intră în reparaţii capitale şi după opt ani, în toamna anului 1985, va fi restaurată. În cadrul lucrărilor de sistematizare a zonei, biserica a fost iniţial prevăzută a fi încadrată de noi construcţii şi eventul mutată, însă în 1987, la ordinul Elenei Ceauşescu, biserica a fost demolată. Pentru că atât muncitorii aduşi să dărâme biserica, cât şi militarii, au refuzat acest lucru, s-a luat hotărârea de a se folosi detinuţi, astfel că vineri 19 iunie 1987 este data la care Biserica Sfânta Vineri, un simbol al oraşului, denumită şi „ocrotitoarea Bucureştiului”, a dispărut.


Biserica Sfânta Vineri – Hereasca şi clopotniţa

Aici, în apropierea locului unde s-a aflat biserica, în Piaţa Sfânta Vineri, a fost construit un monument închinat amintirii bisericii, care privit dinspre strada Sfânta Vineri formează din două elemente o cruce. 


În faţa acestui monument se află amplasată o cruce ce aminteşte de această biserică pe care putem citi următoarele: „Spre veşnică pomenire şi amintire. În memoria bisericii cu hramul „Sf. Vineri” demolată în anul 1986. Din partea noastră Radu Mihai şi Lucia Petronovici Zăgănescu ca semn de stimă şi preţuire a sfintei biserici am zidit această cruce sfinţită în ziua Înălţării Domnului 24 Mai Anul 2001. Pe aceste locuri a fost lăcaşul Bisericii Sf. Vineri demolată în anul 1986.” 


Niciun comentariu :