sâmbătă, 4 iunie 2011

Bucurestii in numismatica


Deşi pe teritoriul Bucureştilor au fost descoperite numeroase tezaure monetare ce atestă locuirea din timpuri foarte vechi, acest articol este dedicat reprezentării urbei în numismatică. Definiţia numismaticii este Disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu istoricul monedelor, al medaliilor vechi etc., studiind evoluţia acestora din punctul de vedere al formei, al gravurii, al baterii, al circulaţiei etc., precum şi documentele conţinând date referitoare la monede. Aşadar nu orice colecţionar este obligatoriu şi numismat şi invers. Din acelaşi dicţionar aflăm că moneda este: Ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat, iar aceasta poate avea diferite forme şi poate fi facută din diferite metale, piatră sau alte materiale.

Banca Naţională a României are între atribuţiunile sale emiterea de monede comemorative, prin intermediul Monetăriei Statului. Monedele de acest tip sunt bătute în scopul de a omagia sau comemora un eveniment istoric, o personalitate politică sau culturală, înfiinţarea unei instituţii etc.

Capitala României nu a fost ocolită în demersurile BNR de a o reprezenta pe monede. Astfel că au fost emise diferite monede care amintesc despre instituţii sau evenimente întamplate în Bucureşti. Mai jos este un set monetar, alcătuit din trei monede, dedicate împlinirii a 550 ani de la prima atestare documentară a Bucureştilor:


Iată cum arată şi comunicatul B.N.R. premergător punerii în circulaţie a acestei monede:

“În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 16 septembrie 2009, o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat dedicate domnitorului Vlad Ţepeş cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti de către acesta, la 20 septembrie 1459.

Caracteristicile monedelor din aur, argint şi tombac cuprat sunt următoarele:


valoare nominală

500 lei

10 lei

1 leu

Metal

Aur

argint

tombac cuprat

Formă

rotundă

rotundă

Rotundă

Diametru

35 mm

37 mm

37 mm

Titlu

999‰

999‰

-

Greutate

31,103 g

31,103 g

23,5 g

Calitate

proof

proof

Proof

Margine

netedă

zimţată

Zimţată

Tiraj

250

500

1000

toleranţă greutate

± 1‰

± 0,25 grame

-

Aversul prezintă în prim plan, portretul domnitorului Vlad Ţepeş; sub portret, inscripţia „VLAD TEPES”; în stânga, imaginea unei ferestre din palatul voievodal „Curtea Veche”; sub ea, stema României; la exterior, în partea de sus, inscripţia „ROMANIA”, dedesubtul ei, valoarea nominală a monedei şi anul emisiunii – 2009.

Reversul prezintă în centru, imaginea palatului voievodal „Curtea Veche”; deasupra, documentul primei atestări a Bucureştiului şi inscripţiile „1459” şi „BUCURESTI”; dedesubt, inscripţiile „PALATUL VOIEVODAL „CURTEA VECHE”, în dreapta şi „550 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ”, pe mijloc.

Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, dedicate domnitorului Vlad Ţepeş cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti de către acesta, la 20 septembrie 1459, au putere circulatorie pe teritoriul României.”

Ultima menţionare din cadrul comunicatului ne spune de fapt că falsificarea sau tentativa de falsificare a acestor piese intră sub incidenţa legii falsificării de monedă, nicidecum ca am putea plasa în circulaţie monede comemorative, ele având valoare de piaţă cu mult peste valoarea nominală. Spre exemplu, ultima monedă din aur pusă în vânzare de către B.N.R., dedicată împlinirii a 130 de ani de la Proclamarea Regatului României, cu nominalul de 100 lei „Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur aferentă acestei emisiuni numismatice este de 1.450,00 lei”, aceasta având o greutate de 6,452 g. De fapt este vorba despre monede destinate colecţionării.


Moneda dedicata Bancii Nationale

Moneda dedicata Palatului Bursei (Sediul Bibliotecii Nationale)

Moneda dedicata Monetariei Nationale

Moneda dedicata centenarului Societatii Numismatice Romane


Moneda dedicata Manastirii Cotroceni

Moneda dedicata implinirii a 140 ani de la inaugurarea primei linii de cale ferata din Romania:
linia Bucuresti-Giurgiu

Moneda dedicata implinirii a 80 ani de la infiintarea Societatii Romane de Radiodifuziune

Moneda dedicata implinirii desfasurarii summitului NATO la Bucuresti

Moneda dedicata implinirii a 140 ani de la infiintarea Universitatii din Bucuresti

Imaginile de mai sus apar prin bunavointa proprietarilor site-ului http://www.romaniancoins.org/

Monede comemorative dedicate Bucureştilor emise anterior anilor 2000 nu există, există însă o multitudine de medalii bătute cu diferite ocazii. Medalia este acea piesă de metal (sau, uneori, de marmură), în formă de monedă, gravată cu figuri şi inscripţii, emisă în cinstea unei personalităţi sau în memoria unei acţiuni glorioase. Pe lângă medalii există şi plachetele,acestea sunt medalii pătrate sau dreptunghiulare, care de obicei au o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi care se oferă ca recompensă la unele concursuri sportive, artistice etc.

Iata mai jos cateva imagini preluate de pe site-ul http://ordersandmedals.ro cu acordul proprietarului

Medalie dedicata Expozitiei din 1906

Medalie dedicata Expozitiei din 1903

Medalie dedicata liniei Bucuresti-Urziceni-Faurei

Medalie dedicata Palatului CEC

Medalie dedicata Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale

Primarului general al Municipiului Bucuresti – Costinescu – din partea cetatenilor 1928

Medalie ce aminteste de Pacea de la Bucuresti din 1913, in urma celui de-al Doialea Razboi Balcanic

Medalie dedicata inaugurarii Palatului de Justitie


Medalie dedicata inaugurarii Palatului Ministerului Lucrarilor Publice (Astazi Primaria Capitalei)

Placheta ce aminteste de concursul hipic din Bucuresti din vara anului 1939.

Niciun comentariu: