joi, 14 februarie 2013

Ateneul Român



Ateneul Român, construit parţial între 1886 – 1888, după planurile arh. A. Galleron, pe fundaţiile manejului din Grădina Episcopiei, edificiu eclectic de inspiraţie franceză. Lucrările fiind fost reluate în 1893. Ateneul are o sală mare de concerte cu o capacitate de 1.000 locuri. O parte din fondurile necesare construirii acestuia a venit de la populaţie în urma îndemnului: „Daţi un leu pentru Ateneu!”, după planurile arh. A. Galleron, pe fundaţiile manejului din Grădina Episcopiei, edificiu eclectic de inspiraţie franceză.


Piata Palatului Regal aşa cum arăta ea la începutul secolului al XX-lea, în stânga se vede o parte a hotelului Athenee Palace. Clădirea principală, a Academiei Comerciale nu mai există, pe locul acesteia aflându-se astăzi parcarea din faţa restaurantului Cina. Iar în partea dreaptă este Fundaţia Universitară Carol I (Astăzi Biblioteca Centrală Universitară)


Opera a sculptorului Alfred de Boucher, Alergătorii a fost făcută în 1913 şi a foat amplasată în faţa Ateneului, până în 1963, când a fost înlocuită cu statuia lui Mihai Eminescu. 


Monumentul se află astăzi intr-un parculeţ de la intersecţia Căii Victoriei cu strada Biserica Amzei.


Statuia lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român a fost executată de sculptorul Gheorghe D. Anghel, în bronz, în 1963, în atelierul său de la Mănăstirea Pasărea.





6 comentarii:

ADRIAN spunea...

In 1869 a existat o propunere a unui privat sa construiasca acolo un teatru mai mare astfel ca cerea primariei sa-i obtina terenul. Primaria n-a vrut atunci, propunerea fiind de sala de 1200 locuri, cu buticuri si restaurante de clasa pe langa sala de spectacole. Gradina Atheneului, fosta Gradina Episcopiei a fost amenajata inca din 1870, ca parte a concesiunii Alexis Godillot. Acesta a executat pavajul si imprejmuirea iar razboiul franco-german din anul respectiv i-a intrerupt aprovizionarea cu piatra din Franta.

Vlahul spunea...

Multumesc Adrian.

ADRIAN spunea...

Pentru putin. Ce am spus provine din documente de la arhiva peste care am dat cand am scormonit dupa informatii legate de zona pentru un studiu centrat pe casa Boerescu - restaurantul Cina. Poate voi face candva o postare pe tema asta.

claus web spunea...

Ce frumoase imagini! Mi-au ramas si mie niste vederi vechi care au fost ale stramatusii mele, care coresponda des cu familia ei, mai ales cand a trebuit sa se mute frecvent pe timpul razboiului, celui de-al doilea, si sunt cu mai multe orase dar sunt superbe.

imi pasa spunea...

Citesc cu interes blogul dvs. Azi am postat un album sub titlul Bucuresti (V) Ateneu, Piata Palatului. Nu cred ca amplasarea statuii lui Eminescu in fata Ateneului a avut loc in 1963. Cel putin asa rezulta din cartile postale pe care le am in colectie dar si din alte surse (am scris mai pe larg in postare). Va doresc sa continuati cat mai mult cu activitatea acestui blog spre bucuria noastra, a cititorilor.
Cu drag de la Dragos.

Vlahul spunea...

Am scris ca statuia a fost executata in '63. Este foarte posibil ca "Alergatorii" sa fi fost mutati cu mult timp inainte(http://ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_%E2%80%9EAlerg%C4%83torii%E2%80%9D). Dintr-o serie de ilustrate cu Ateneul rezulta faptul ca soclul a ramas liber o perioada.
In orice caz, data postei nu este decat martorul ca ilustrata este ante, existand cazuri cand o ilustrata a fost expediata cu mult timp dupa ce a fost tiparita. Chiar si astazi, daca mergeti la un oficiu postal vezi gasi carti postale din deceniul trecut.
Va multumesc pentru apreciere.