joi, 9 ianuarie 2020

Statuia compozitorului Nicolae Bretan

La 17 septembrie 2015 a avut loc dezvelirea statuii compozitorului Nicolae Bretan, în curtea Şcolii Gimnaziale Nr. 193 din Sectorul 6. Statuia a fost donată comunităţii Sectorului 6 de către fiica artistului, doamna Judit Bretan.
Nicolae Bretan (1887 – 1968) a fost un compozitor român, care a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) şi la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), după care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. În 1916 şi-a luat şi licenţa la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj şi director al Operei Române din Cluj, după revenirea acesteia din refugiul de la Timişoara. A compus 230 de cântece pe versuri de poeţi români, germani şi maghiari, cinci opere, poemul vocal simfonic „Luceafărul” şi a compus, de asemenea, numeroase lucrări religioase şi un requiem pentru doi solişti (sau cor) şi orgă. Dintre operele sale patru au fost opere într-un act: "Golem", care a avut premiera în Elveţia, în 1990, "Arald", "Eroii de la Rovine" şi o operă în trei acte: "Horia".
Sursa: https://www.amosnews.ro/
O legătură directă a lui Nicolae Bretan cu comunitatea locală din sectorul 6 și cu școala 193 nu este, însă există o legătură culturală, școala fiind "unul din centrele cele mai deschise culturalizării copiilor din București, copii fac, după ore cursuri de pian, cor, arte vizuale, scenografie, chitară etc cu profesori licențiați invitați de director, care susține cultura în educație". Cea care a ales sectorul 6 este Iudith Bretan, nepoata compozitorului, iar directoarea școlii a dorit să fie amplasată în curtea școlii pe care o conduce, iar primăria, care a finanțat monumentul a fost de acord. Inspectoarea Ioana Mihaela Neacșu, cea care a plecat dintre noi mult prea devreme, spunea la dezvelire că astfel școala va deveni "Școala cu statuia, singura școală din București care găzduiește o statuie", sigur, este vorba despre o reprezentare completă a unui personaj, școlile care au busturi în curți sau în interior fiind numeroase în Capitală. Autoarea lucrării este sculptorița Ana Rus.
Iată festivitatea de dezvelire a statuii: https://www.youtube.com/watch?v=AI_QjEVqPOw 
Niciun comentariu: