Acest monument, ca si multe altele, a fost desfiintat in timpul regimului comunist.
sâmbătă, 16 aprilie 2011
Monumentul Take Ionescu
În amintirea fruntaşului conservator Take Ionescu (1858-1922), într-o piaţetă special amenajată pe bulevardul cu acelaşi nume, în apropierea Pieţei Lascăr Catargiu (Piaţa Romană), a fost ridicat în 1931 un monument ce îl reprezenta pe acesta în picioare arătând cu mâna dreaptă către Transilvania. Opera sculptorului Ernest Dubois a fost aşezată pe un soclu cilindric înalt, împodobit cu altoreliefuri, prins pe o platformă între două nuduri mari răsturnate pe spate care simbolizau Nistrul şi Tisa. (Grigore Ionescu, Bucureşti, ghid istoric şi artistic, Editura pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, Bucureşti, 1938, p. 163.)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
Excelent!Nici n-am știut de existența unui astfel de monument.
Interesantă panoramă cu Piaţa Romană. Întotdeauna mi-am dorit să ştiu ce era înainte de blocul cu coloane. În spatele statuii era un bloc art-deco de 2 etaje iar pe colţ o clărire înăltuţă ce pare mai veche (stil Micul Paris?)
pe vremea cand exista o preocupare pentru spatiul public ...
În a doua fotografie, în zare, se poate vedea hotelul Ambasador cu schele.
@se-cret intradevar, au existat cateva monumente despre care se stie foarte putin, iar imaginile sunt greu de gasit. Pentru acestea doua am facut un efort. Cea de-a doua este chiar o reproducere.
@Romulus zona a fost modificata substantial, ramanand totusi breteaua din zona statiei de metrou. Intr-o postare viitoare voi incerca sa arat cum a evoluat zona.
@Adrian asa este, sa speram totusi ca lucrurile se vor schimba, in bine in spatiu urban, iar monumentele care au fost desfiintate vor fi gasite sau refacute si redate orasului. Probabil ca va fi destul de greu reamplasarea in locatia initiala, datorita statiei de metrou.
@armyuser Asa este, ai ochi de cercetator.
Altoreliefurile mi-au placut intotdeauna, ca sa fim in acelasi ton, va trimit si eu o imagine frumoasa:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Taq-e_Bostan_-_High-relief_of_Ardeshir_II_investiture.jpg
multumesc pentru fotografie! eu locuiam in blocul lipit de restaurantul Gradinita. Tin minte cand uitandu-ma pe fereastra, am vazut cum se dadea jos statuia cu o macara. As vrea sa stiu daca dupa aia s-a pus statuia lui Lenin in acelasi loc sau am visat? Ne dadeam intalniri cu colegii langa statuie...ce frumos era.
Si eu am vazut cum a fost data jos. In locul monumentutlui nu a fost pus nimic. Lenin a fost asezat in fata Casei Scanteii.
Pentru Romulus: "Clădirea înăltuţă" de pe colţ (spre Piaţa Romană) nu ştiu ce era, dar pot să vă spun ceva despre clădirea înaltă, în stil Art Deco, lipită de cea mică, cu două etaje, din spatele Monumentului lui Take Ionescu - este Blocul "Casata", numit folcloric astfel deoarece la parterul său era Cofetăria "Casata". La cutremurul din 04.03.1977, acesta s-a prăbuşit, transformându-se (ca şi Blocul "Scala", aflat cam 1 km mai la sud, pe aceeaşi parte, la intersecţia cu str. C. A. Rosetti) într-un sinistru morman de moloz, înalt de vreo 3-4 etaje. A fost construit Blocul "Casata 2", o dată cu Blocul "Grădiniţa" (de la numele restaurantului aflat la parterul său).
Asa este dl. Monu Mircea! Multumim pentru precizari!
În ce an a fost desființat monumentul?
Trimiteți un comentariu