joi, 14 februarie 2013

Ateneul Român



Ateneul Român, construit parţial între 1886 – 1888, după planurile arh. A. Galleron, pe fundaţiile manejului din Grădina Episcopiei, edificiu eclectic de inspiraţie franceză. Lucrările fiind fost reluate în 1893. Ateneul are o sală mare de concerte cu o capacitate de 1.000 locuri. O parte din fondurile necesare construirii acestuia a venit de la populaţie în urma îndemnului: „Daţi un leu pentru Ateneu!”, după planurile arh. A. Galleron, pe fundaţiile manejului din Grădina Episcopiei, edificiu eclectic de inspiraţie franceză.


Piata Palatului Regal aşa cum arăta ea la începutul secolului al XX-lea, în stânga se vede o parte a hotelului Athenee Palace. Clădirea principală, a Academiei Comerciale nu mai există, pe locul acesteia aflându-se astăzi parcarea din faţa restaurantului Cina. Iar în partea dreaptă este Fundaţia Universitară Carol I (Astăzi Biblioteca Centrală Universitară)


Opera a sculptorului Alfred de Boucher, Alergătorii a fost făcută în 1913 şi a foat amplasată în faţa Ateneului, până în 1963, când a fost înlocuită cu statuia lui Mihai Eminescu. 


Monumentul se află astăzi intr-un parculeţ de la intersecţia Căii Victoriei cu strada Biserica Amzei.


Statuia lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român a fost executată de sculptorul Gheorghe D. Anghel, în bronz, în 1963, în atelierul său de la Mănăstirea Pasărea.





miercuri, 6 februarie 2013

Institutii militare bucurestene

Arsenalul

Scoala Militara

Ministerul de Interne

Prefectura

Cercul Militar Central (Casa Centrala a Armatei)

Cercul Militar Central (Casa Centrala a Armatei)

Academia Militara