sâmbătă, 28 martie 2020

Muzeul de Artă al R.P.R.


Imagine cu Muzeul de Artă al R.P.R. într-o carte poștală ilustrată circulată în anul 1956.

vineri, 27 martie 2020

Bulevardul Gheorghe Duca


Perspectivă a bulevardului Gheorghe Duca, privită dinspre piața Gării de Nord, în care se văd blocurile care încadrează ca o poartă bulevardul. În partea stangă este blocul Blocul I. Pavlovici & I. Diver, ce a avut, în interbelic, magazine la parter: Drogherie. Mezeluri Pescaru - Frații Pescaru. Berărie – Bodegă, ulterior un Expres foarte celebru în epocă. Iar în dreapta Hotel Dinu, devenit hotel Dunărea, cu celebrul magazin Sora.
O imagine dinamică, cu mai multe personaje care se indreaptau spre intrarea pe bulevardul Duca, un autobuz și un troleibuz din prima generație.

miercuri, 25 martie 2020

Uzinele Tudor Vladimirescu

Uzinele Tudor Vladimirescu au fost întreprinderea unde care s-au fabricat vehicule pentru transport persoane, inclusiv troleibuze (începând cu anul 1957), iar din anii '70 vehicule articulate, și vehicule ușoare de marfă, ajungând în anii '80 la o gama atât de diversificată încât se produceau aici autobuze, autocare, microbuze, midibuze, fiind singurul producător și furnizor de autobuze, troleibuze și vehicule ușoare de marfă din România. Erau celebre mașinile de marfă de mici dimensiuni TV. În timp, uzinele Tudor Vladmirescu au devenit Întreprinderea Autobuzul, care s-a transformat la 1 decembrie 1990 în Rocar. În anul 2004, la sfârșitul lunii martie, acționarii societății au hotărât declanșarea lichidării voluntare.
Iată câteva imagini publicate de-a lungul timpului în ziarul Scânteia.

26 martie 1961

17 mai 1964

15 iunie 1964

24 aprilie 1984
14 ianuarie 1989

luni, 16 martie 2020

Statuia unui nobil dac


Sâmbătă, 14 martie 2020, a fost amplasată statuia din marmură reprezentând un nobil dac, pe soclul situat în scuarul format pe bulevardul Dacia, la intersecția cu străzile Visarion și Nocolae Iorga.
Monumentul a fost realizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC România) și a fost amplasat inițial în holul principal al Muzeului Național de Istorie a României încă din 25 iunie 2019.
Amenajarea soclului datează de anul trecut, în luna noiembrie fiind deja construit.
Cealaltă statuie de dac din București.
Foto 15 martie 2020.













sâmbătă, 7 martie 2020

Bucureştii în filatelie III

Cea de-a treia postare privitoare la reprezentari ale Bucurestiului pe timbre are ca subiect obiective din timpul regimului comunist.
Prima parte aici si cea de-a doua aici.

Opera Romana intr-un timbu din 1954

Academia "Stefan Gheorghiu" intr-un timbru din 1979

 Statia de metroul "Piata Unirii" intr-un timbru din 1982.


luni, 2 martie 2020

Piața și monumentul NATO

Piața NATO a fost amenajată la intersecţia străzilor Izvor şi Nicolae D. Staicovici, situat între Palatul Parlamentului şi Ministerul Apărării Naţionale. În centrul acestui spațiu a fost ridicat un monument sub forma rozei vânturilor cu patru raze, situată pe un mai mic glob pământesc, înconjurat de un ecuator alcătuit din drapelele statelor membre ale alianței politico-militare, montat pe un soclu de o formă neregulată, placat cu piatră neagră.