Desi Marile Puteri se opuneau unirii, Napoleon al III-lea a explicat ca aceastea nu se puteau opune alegerii aceluiasi domn in ambele tari, fapt ce conducea la unirea de facto a celor doua principate.
In Bucuresti, in Piata Napoleon al III-lea, aflata la intersectia strazilor Londra, Haga si Paris gasim bustul lui Napoleon al III-lea, asezat pe un soclu pe care putem citi:
"NAPOLEON III
IMPARAT AL FRANTEI
1852 - 1870
MARE PRIETEN AL ROMANILOR"
Statuia a fost "donata Municpiului Bucuresti de Fundatia Istorica Romana, presedinte doamna Ioana Cacip, si ridicata cu sprijinul Societatii Bouygues Romania".
Lui Al.I.Cuza i-a urmat la domnie Carol I.
2 comentarii:
Trebuie mentionat ca Mica Unire a fost posibila datorita muncii depuse de bonjuristi, pasoptisti si altii, iar unirea a fost conditionata pe durata domniei lui Cuza, urmand ca cele doua principate sa redevina o moneda de schimb a marilor puteri. La genul... "vreti sa va lasam in pace in Asia, ne lasati Muntenia.... vreti ceva in Africa sau Ameriaca, vrem Moldova". Cuza a cedat Tronul printului Carol I, singurul care putea face o unire definitiva si care putea da si intependenta tarii prin relatiile de rudenie cu monarhiile europene.
Da, sunt multe de spus aici. Iar Carol a fost optiunea a doua, asa ca varianta cu singurul pica...
Trimiteți un comentariu