marți, 11 noiembrie 2014

Eminescu în sculptura bucureşteană



O personalitate de anvergura lui Mihai Eminescu a făcut necesară amintirea acestuia peste generaţii.
Ei bine, sculptorul a găsit soluţia: piatra! Sau bronzul. Astfel că în Bucureşti au fost amplasate mai multe statui şi busturi ale poetului şi ziaristului. 


În Parcul Cişmigiu, în cadrul ansamblului Rotondei scriitorilor regăsim un bust din marmură făcut de Ion Jalea (1887-1983) a fost amplasat aici în 1943. Sculptorul este autorul mai multor lucrări între care cea ce-l reprezintă pe George Enescu din Piaţa Operei, P.I.Ceaikovki din Parcul Herăstrău, Spiru Haret din Piaţa Universităţii, cele două personaje din faţa Teatrului Giuleşti sau Monumentul Eroilor Ceferişti din Piaţa Gării de Nord.


În imediată apropiere a Licelui Mihai Eminescu se găseşte bustul lui Eminescu realizat de sculptorul Tudor Panait în anul 1967.

Statuia lui Eminescu din Parcul Herăstrău este opera sculptorului Mihai Onofrei şi a fost amplasată aici în 1953 în cadrul unui amplu program de reamenajare a parcurilor bucureştene la care au participat o parte importantă a sculptorilor români. Mihai Onofrei (1896-1980) a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” şi este autorul lucrărilor Maica Samara din Parcul Cişmigiu şi a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu din acelaşi parc, bustul lui Dimitrie Onciu din curtea Arhivelor.


În faţa Ateneului Român se află statuia din bronz, opera sculptorului Gheorghe Anghel (1904-1966) şi a fost amplasată aici în 1965, în locul monumentului Alergătorii, mutată pe Calea Victoriei, câteva sute de metri mai la
nord. Artistul, elev a lui Dimitrie Paciurea, a realizat lucrări precum Honore de Balzac din Parcul Herăstrău sau Ciprian Porumbescu.


În Parcul Naţional (fost 23 August) bustul lui Mihai Eminescu este opera sculptorului Ionel Stoicescu şi a fost amplasată aici în 2003. Ionel Stoicescu (n. 1968) este cel care a realizat bustul lui Titus Ozon din parcul Gării
Obor, bustul lui Dan Setlakec din curtea Spitalului Fundeni dar şi monumentalul ansamblu al Părinţilor Uniunii Europei de pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău. A refăcut Aleea Cariatidelor şi Fântâna Modura de la intrarea principală a Parcului Herăstrău.


Apoi avem de-a face cu statui în incinta unor instituţii. Astfel, în curtea Ministerului Afacerilor Externe regăsim statuia lui Eminescu stând, din bronz, operă a sculptorului Ion Jalea.


În curtea sediului PSD din Şos. Kiseleff se află un bust al poetului naţional executat de Doru Drăguşin (n. 1954) şi montată în 2001. Totodată este autorul statuilor lui Nicolae Titulescu de la Berna şi din faţa O.N.U. din Geneva.


În cadrul ansamblului „Grădina valorilor româneşti” din parcul „Lumea copiilor” regăsim între reprezentări şi pe cea a poetului, întregul ansamblu fiind inaugurat în 2010.


Medalionul montat pe mormântul lui Mihai Eminescu din Cimitirul Belu este opera lui Ioan Georgescu (1856-1898). A studiat la Şcoală de Arte Frumoase din Bucureşti cu Karl Storck, devenind apoi profesor la aceeaşi şcoală unde i-a avut elevi pe Frederic Stork, Dimitrie Mirea sau Dumitru Pavelescu- Dimo. A mai executat şi bustul lui Alexandru Cernat din curtea actualei Direcţii Naţionale Anticorupţie de pe strada Ştirbei Vodă sau bustul Iuliei Hasdeu.


Niciun comentariu: