sâmbătă, 4 iulie 2015

Remember! Detaşamentele de muncă 1950-1961



Prietenul nostru, domnul Constantin Ivan ne-a pus la dispoziţie un material despre Detaşamentele de muncă din primii ani ai instaurării regimului comunist în România. Relatarea domniei sale mai jos.
REMEMBER! DETAŞAMENTELE DE MUNCĂ 1950-1961
pentru fii de chiaburi (ţărani proprietari de pământ arabil de la 4 ha. în sus), negustori (deţinători a unei afaceri mărunte, tip buticurile de azi), mici meseriaşi (exploatatori: aveau un salariat şi 1-2 ucenici), mici burghezi declaraţi de delegatul zonei de locuinţă, preoţi, funcţionari, medici, avocaţi etc.
Sute de mii de tineri „fii de duşmani ai poporului” au făcut „armata” la aceste Detaşamente de muncă timp de 3 ani şi declaraţi la lăsarea la vatră (eliberare) SOLDAŢI NEINSTRUIŢI.
Am fost unul dintre aceşti soldaţi neinstruiti în pragul examenului de admitere la Facultatea de Medicină (cu repartiţie pentru învăţământul superior de la Şcoală tehnică sanitară), am fost încorporat la muncă. Detaşamentul de muncă Brăila la 22 august 1952 şantierul adăpost antiatomic amplasat în centrul oraşului şi la şantierul Progresul din Brăilita, eliberat la 30 august 1955 de la Detaşamentul de muncă 202 Zorile Jilava (şantierul Fabricii de cauciuc Jilava).
Legea 309/2002 „privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961” vine şi recunoaşte aceste nedreptăţi şi acordă unele beneficii pentru „soldaţii” încorporaţi la aceste detaşamente de muncă.

Fotografii ce au marcat momentele sunt aparţin domnului Constantin Ivan. 


După 3 ani de „armată”, înaintea eliberării, august 1955, la ora de Educaţie politică, un grup de soldaţi interesaţi şi educaţi prin muncă.



Mai avem 20 de zile până la eliberare - lăsarea la vatră.



Militar constructor - echipaţi pentru 12 ore de învoire.
  

Militari constructori - echipaţi pentru 12 ore de învoire.
  

Militar constructor.

Domnul Constantin Ivan ne-a mai pus la dispoziţie imagini din vechiul cartier Pantelimon, postate în articole aici, aici şi aici.



Niciun comentariu: